2012. október 28., vasárnap

Viszlát Balaton, viszlát Nyár!




Vasárnap, Simogató ősz, miért sietnénk? Keressünk ládákat!

Kezdésnek a Csicsergő sziget. 

A Balaton elment

Hát, szép kezdés, mondhatom. Mindjárt nincs is meg a doboz! A leírás és a holdacskák szerint tűvé teszünk mindent, és semmi. 

Kidőlt fa - abból van bőséggel.
 Persze élmény azért így is van: az első, hogy nem értek hollandul. Ez úgy derül ki, hogy le kell parkolni egy, a parthoz közeli utcában, és sétálva elindulni a láda felé. Amikor már jó messze vagy a kocsitól, a párod majd szól, hogy „nézd, valaki szalad a parton!” 

Szalad, hát szalad. Sürgős lehet neki, vagy joggingol, tegye. Á, hanem a valaki célirányosan feléd szalad! Szeretek az ilyennek elébe menni, még kimelegszik… Hát, az (öreg)úr beér, és mondja is már…
Valamennyit értek/beszélek németül (Dajtye mnye pazsaluszta sztakan vadi!),  ez meg… mi ez? „németül” mondja, és egy mukk sem világos. Ja, és nehezít is. Semmi metakommunikáció, nem mutogat, nem gesztikulál, csak mondja, mint egy rádió. A hanglejtésből talán kisejlik, hogy nem névnapom alkalmából akar felköszönteni… Jól van pajti, nem érted ugye, hogy miért nem értelek, de ha a térképre nézünk, szerintem nem az én készülékemben van a hiba… Még nem is ládáztam, de jobb híján elindulok a Szigfriddel vissza az autóhoz. Ő közben továbbra is mondja, kb mintha a Villikirályt szavalná visszafelé… Hát, karikás kesserszem kell a probléma felismeréséhez: A mellékutcában, ahol leálltam két kapubejáró közé, éppen szembekerült az autó az ő, utca túloldalán levő kihajtójával. Ahonnan nem tud kiállni – no nem egy 15 méteres Limuzinnal, hanem egy Ignissel. Jó, értem. Bocs, hogy élek – elállok (mint az eső), egy semleges helyre, és hangos „JÓ NAPOT KÍVÁNOK!”-kal elbúcsúzom . Talán most már tényleg el kéne indulni a ládáért. A poént már lelőttem: nem talájuk. Sebaj (dehogynem!), alternatív hűtőmágnes a parkba vezető bürün. Na, kezdődik a „feltűnésmentes” keresés, hasalok a hídon, mászok alatta, vizslatom 10 centiről… 
Na, hát így nem lehet.
 Höhö, mágnes nincs, de ceruzás írás van a vason – és az jó is jelszónak. 

Utóirat 1.: Amikor elbrummogunk a környékről, „Dógom Van” úr autója még mindig bent áll az udvarban. 

Utóirat 2.: A rejtő később visszahív, elmesélem neki a kaland őt érintő részét, azt ígéri, majd ránéz a dologra.

Utóirat 3. Azóta is mindenki csont nélkül megleli a ládát (na jó, nem csont nélkül, de megleli)

Második állomás: Balatonkeresztúri barokk templom

Ez legalább egyértelmű
  
Persze-persze: csakhogy éppen a vasárnapi misére érkező nénik között kell  - megintcsak alig feltűnően – a templom előtti park fái között matatni. M. álcázásként leül egy padra, viselkedése azt sugallja, hogy nem ismerjük egymást, valami mohos fejű Rambo gyakorlatozgat a háta mögött, de neki ahhoz semmi köze – gondolom szemkontaktussal tartja fogva a nénikék tekintetét – tényleg, miért ilyen gyanakvóak?, míg én szökellek fától fáig.

Hoppá! Némi idegen anyag, deszkadarab egy törzsön.


  Ó, oda a rejtek… biztosan vandál öreg nénik áldozata lett… De szerencsére mégsem, az írás szerint odább költözött a rejtés, és igaz az írás.
Eldűtöttem a Földet

 Harmadikra: Fonyód, Fácános vár


Ilyen fotókhoz futni kell
Mióta kitanultam a navi rejtett funkcióit (jelesül, hogy nem csak utca, de koordináta szerint is tud navigálni), elég egyszerű idegen városokban megközelíteni a rejtéseket. Ez a vár is hamar elénk kerül – azért belegondolok ám, hogy a csodálatos műszaki alkotások nélkül reménytelenül tévelyegnénk Somogy lankái közt.

Na, tehát a földvár. Koppány vezér (ez az a Koppány, a Vikidálos?) is megelőzhette valamiben a korát: az ősi romok között bóklászom, helyet keresve a fotógépnek (ő már egy másik, az elázott helyett), amikor is mit látok? Hát bizony, honfoglalás-kor… vasbetont(???).
Tudtak ezek a régiek! :)
  Na nem baj, ne kötözködjünk. A láda megvan, a hely szépen karbantartott, ugyan kissé különösen mutat a rönk-játszótér (honfoglalás-kori) libikókával, de legyen. Én tudok nevetni.
Búcsúpillantás

 Négy: Boglár, strand.

Jaaaj, ez aranyos!

A rejtés közelében egy néni tisztogatja a kertjét. Mi föl-alá sétálunk az utcában, idő kell a gé-nek, hogy feltalálja magát… és már ketten tájékozódunk, mert M. is elindította a sajátját, versenyzünk. A néni néz ugyan, de úgysem tudja, mit csinálunk, csak sétálgatunk…Aztán egyszercsak megvan a rejtés. Amikor hozzányúlok, a néni felkiált: „FORRÓ!” Ja... Még hogy nem tudja… Összenevetünk, a ládát pedig elvisszük egy kicsit strandolni. 

Hű, barátaim, ez LÁDA, nem holmi dobozka! És telis-tele minden széppel-jóval. Cserélünk valamit az unokáknak, „strandolunk” egy kicsit,
...döglött béka kuruttyol :)
 jóleső érzéssel rejtjük vissza aztán. Még beszélgetünk egy kicsit a nénivel, kedvesen elköszön tőlünk.

Köszi, ez jól esett.

Boglár továbbra is: Fischl-ház

Na jó, a ház kimaradt, csak a ládát kerestük meg. (Valamikor azért haza is kellene érni) Szerintem ez tekinthető amolyan GC-népszerűsítő bemutatóhelynek. Legalábbis, ami a környékbeliek hozzáállását illeti. Műhódjel itt sem volt tökéletes, meg olyan érdekes is volt, hogy az egyik földszinti teraszra kijött a lakó és azt mondta, hogy nem jó helyen keresgélek. Ó…! Hát nem. Szemben egy étterem, az ajtóban a vendéglős, ha jól gondolom, mindenesetre érintett a dologban, ahogy utóbb kiderül…

Én már nem is mozgok, M. keresgél…ne, hanem a gazduram az ajtóból elkezdi kormányozni:
Hono gépées boglaricus
  „balra menjen… most előre…. ott nem jó!" Mondom neki, ne súgjon, úgy nem érvényes, de az úr nem bírja megállni, csak mondja, mint „Maaargit” a naviban: „a következő lehetőségnél fordulj…”. Jó, hát akkor legyen így. Közelebb megyek, egy bokor tövében tényleg ott az idegen tárgy, látszik, hogy komoly munka van benne, csak annyi a gond, hogy ez ebben a formában nem túl időjárásálló. Mindenesetre a bookot legalább becsomagolom egy nejlonzacsiba, miután a négy fülbemászót kiebrudaltam az üregükből – na, még csak az kellett volna, hogy M. nyúljon bele. Szóval, ezzel a ládával még kellene foglalkozni a rejtőjének, jönnek az esők, a tél…
Egyébként maga a bokor is érdekes, egy ágát hazahozom, meghatározni - és igen, Bangitának hívják, és nem tuja :)
No, ha már így közelebbi nexusba kerültünk a vendéglős bácsival, be is ültünk ebédelni hozzá. A főztje nem rossz , de sok sem, és olcsó sem. Nem is ez a nap gasztronómiai csúcspontja, az még várat magára.

A két kápolna.

Megállunk, leparkolunk a kápolnákhoz vezető utcácska elején, gyalog megyünk fel. Hát, építkezés, felújítás, földmunkák mindenfelé, „természetesen” mindenféle táblák: „tilos”, meg „idegenek”, meg „Veszélyes”…


Ahány tábla, annyi vállvonogatás. Nem gondolják, hogy Miskolcról majd visszajövök egy hét/hónap múlva csak ezért? Mivel vasárnap, szieszta ideje van, a kutya sem szól hozzánk, szépen megnézzük a kápolnákat, bejárjuk a temetődombot, fotózunk, gyönyörködünk a Balaton látványában. Lefelé menet a sarkon sűrű szőlőlugas, rajta csábító sötétkék fürtök. Mindjárt lecsippentek egyet - csak csippentenék, mert a fürt azt mondja: „GRRRR!!!!!!”, mély, öblös, vészjósló hangon. Még hogy a kutya sem figyel ránk! EZ a kutya dehogynem. „Bocs, csak megnéztem, már itt sem vagyok!”
Menjünk innen.

A gömb.

Ezt már mindenki látta, aki valaha üdült a Balatonnál. Én is, még gyerekkoromban, aztán főiskolásként is jártam erre.

Na, azóta egy újítás történt: egy néni és egy telefonfülke-szerű bódé került a bejárathoz – és belépődíjas lett a panoráma. Hát, kedves díjbeszedők, ez most nem jött össze, látunk ingyért is.


De persze a láda is kéne. Hát, ez olyasmi, mint a kedvenc diósgyőri váras rejtésem: Máshol, van, a Gömb, a panoráma innen nem látszik, jó, megértem, a rejtés miatt kell, de akkor sem lelkesedem. Bár igaz, így is várni kell, mert valamiért a muglik is erre a másik dombra jönnek, pedig nekik ott van a gömbös. Na, ha már itt vannak, legalább fotózzanak le bennünket.
és a rosszul sikerült fotó

A lellei templom a következő.

Megnézzük, megtaláljuk, amit keresünk, ez ennyi, tovább!

És még nincs vége: Latinovits Zoltán sírja 

a „kötelezők” közé tartozik. Furcsa síremlék. És temető megint, mint turistalátványosság… kár érte.

Nekem, a sok film- és TV-felvétel emlék mellett egy későbbi, néhány éve megtalált levele a legmélyebb emlék:

Évának, Amerikába 1975 július

Merre csavaroghatsz drágám, és vajon gondolsz-e ránk, akik nagyon egyedül vagyunk, Bagóval egymásra utaltak, tehetetlen. Álmunk a géped maga után húzta, délutáni kék égen fehér csík.

Egyedül vagyok.

Akárhogy is történt és történik: Hozzád tartozom. Azt hiszem, ez el van végezve. Elvégeztetett. 

Szemes a régi. Az emberek idegenek. Nincs nyaralás. Az emlékek miatt, amik most befednek és ellepnek, a múlás miatt, amit percnyi pontossággal mérek fel és nyugtázok. Múlunk és nem mulatunk. Az idő múlatja kedvét rajtunk. Nincs nyaralás Bagó miatt. Ebben a kis fekete testben egy ősi lélek lakhat, annyira követi az ember ritmusait, kedvét, mozdulatait. Nem vitorlázom nyugodtan, ha nem tudom, mi van vele. És tudom is: vár rám. Gondolataiban biztos megakad, merre lehetsz, de Te az utóbbi időben keveset látogattad őt. Engem szokott meg hétköznapnak, Te voltál az ünnep.

Nyaralás nincs. alvás is csak altatóval. nincs nyugalom. Én is várok. Várlak, hogy elmondhassam: légy nyugodt, vagyok és leszek Neked. Elvégeztetett. Ne hajtson hallgatásom és szomorúságom zajos helyekre, ne hajtson el gyötrődésem, várakozásom, töprengésem. Minden értünk fog történni, mert akarom. Mert Isten is igy akarhatja.

Kilazult karom a derekad körül, de a kezedet fogom. Ne siess, ne kapkodj, ne térj ki. Újra szüljük magunkat. Te is akard. Hogy együtt legyen jó. Ha talán nem is úgy, mint régen.

Meleget kell egymásra fújnunk. Szeretetkötelekkel kell összekötnünk magunkat. Hideg a világ. Kihunynak a tüzek. Kell a tűz. Kell a fény. Kellünk egymáshoz. Hajtson egymáshoz a vihar. Kergessen egymáshoz a csend. Ne engedjük kihűlni magunk. Mert egyedül, mert egyedül olyan iszonyatos. Olyan nehéz. Ha nem buggyan fel úgy, mint régen a vágy, élesztgessük. Nem lehet másolni a voltot, mert már mások vagyunk. Tizenöt év. Most vetkőztük le másodszor a bőrünk. levedlettük régi magunk kétszer. Most jó hét év következik. Ha akarjuk. Ha csináljuk.

Naponta húzom fel a múlt kútjából az emlékvödröket. Vödörnyi szépet, csigát, kacskaringót, kéket, sárgát, hajnalt, alkonyt, a régi szelet és a régi színeket. A régi szíveink.
Régi szíveinket lemeszelték a kápolna falán. De belerajzolva, téglába vésve most már ott marad, tizenöt év dobogó szíve.

Úszom a vízben: a múlt fájdalmas simogatása. Kék könnyek tava. Benne a mi szerelmünk, a mi könnyeink is. Benne a régi szép sudár árbocok, a régi vitorlák tükörképe. Kagylók a nyakadról. A víz csillogása szíved csillogása. A szél hártyája a vízen: kezed nyoma. Lúdbőrzik a víz, mint a bőr. Mindenütt a mi tükörképünk. Mint a lidérc kóvályog a vízben, víz felett, a balatoni égen. A móló köveiben. Az utakon. A nádzizegésben. Szerelmünk itt jár, itt kísért, itt időz, igéz. Hordja ki a homokra a hullám szerelmünk szikrázó kavicsait. Nyomunk keresztalakban a homokban.

Ha a múltamra emlékszem, Te is öleled az életemet, belefonódtál, rám szőtted életed hálóját, beleszőtted a hitbe a szerelem fonalát!

Merre vagy? Hiányzol. Rettenetesen hiányzol.

Már régóta hiányzunk egymásnak. És mégsem a szokás, a betegség éltetett tovább. A szenvedés újraszüli a szép lehetetlent. Kell, hogy kelljünk egymásnak. Hát kicsit kellessük magunk egymásnak.
Töltsük meg a házat szeretettel. Rakjuk újra a kályhát, újra a tüzet. Éljük egymásnak a napokat. Költözzön vissza az ölelés, valamely késői józanabb, de maradóbb szerelem. Költözzünk vissza egymásba.

Fáj a hiányod.

Úgy hiszem, szárny-verdesve, topogva, ágaskodva,szeretlek. Ha még vagy. Ha neked ez elég. Ha Te is igy akarod.

Ha van még idő.

És a másik géniusz: József Attila.

"(IME, HÁT MEGLELTEM HAZÁMAT...)

Ime, hát megleltem hazámat,
a földet, ahol nevemet
hibátlanul irják fölébem,
ha eltemet, ki eltemet.

E föld befogad, mint a persely.
Mert nem kell (mily sajnálatos!)
a háborúból visszamaradt
húszfilléres, a vashatos.

Sem a vasgyűrű, melybe vésve
a szép szó áll, hogy uj világ,
jog, föld. - Törvényünk háborús még
s szebbek az arany karikák.

Egyedül voltam én sokáig.
Majd eljöttek hozzám sokan.
Magad vagy, mondták; bár velük
voltam volna én boldogan.

Igy éltem s voltam én hiába,
megállapithatom magam.
Bolondot játszottak velem
s már halálom is hasztalan.

Mióta éltem, forgószélben
próbáltam állni helyemen.
Nagy nevetség, hogy nem vétettem
többet, mint vétettek nekem.
Szép a tavasz és szép a nyár is,
de szebb az ősz s legszebb a tél,
annak, ki tűzhelyet, családot,
már végképp másoknak remél.

1937. nov. 24."


Az emlékmű… elgondolkoztató. Csendben megyünk tovább az utolsó mára tervezett láda felé.

A Szamárkő.

Ez megmozgatja M. fantáziáját is. Boszorkányok, szikla, hegy, panoráma… Először a látványosságot nézzük, hát eléggé leharcolt a környék, szemét, tűzrakás nyomai,

Homályos

Ez is...
  lássuk a ládát!

Jaj! Hát ez nem valami elegáns – és akkor udvarias voltam.

?
Egy szétvágott PET-palack, zichereisztűvel „lezárva”. Valahogy… igénytelen, csúnya, mintha a környékbeli bőséges szemétkupacokból lenne rögtönözve. Pedig a leírás szerint sokat dolgozik vele a gazdája, de akkor is kiábrándító. Annyi hely lehetne, ahová egy rendes dobozt el lehetne dugni… Például a dombtetőn a kilátó mellett a geodéziai pont mellett van egy comos dobozka. Egy szokásos, hengeres konyhai doboz, „négyfülű”, az korrekt. A kilátó is, itt ingyen adják a panorámát. 

Ingyen is szép


Mielőtt tovább mennénk, muszáj megállni a főúti fagyizóban, elvégre a kesserfagyi az jár…
M. vásárol, némileg spirituális hangulatban:

- Milyen az a Lelki álom fagyi?
- LellEi álom az – mondja a gombócoló néni.
- Akkor kérek egy gombóc lelKi álmot…

"Lelki álom"

1 megjegyzés:

Szólj hozzánk!